Zesde verjaardag Librivox, en 6 december?

Vandaag bestaat Librivox 6 jaar (zelf ben ik 28 juli 2007 begonnen bij Librivox, dus vlak voor de 2e verjaardag). Ter gelegenheid van deze verjaardag hebben we een speciaal groepsproject gemaakt: 66 korte bijdragen met als enige gemeenschappelijke factor het woord “zes” in de titel. Fictie, non-fictie, gedicht of verhaal, in welke taal dan ook – de lezers zochten zelf hun materiaal.

Librivox 6th Anniversary Collection

Ik heb daar ook drie stukken aan bij gedragen. Een sprookje van de Gebroeders Grimm (De Zes Zwanen), een journalistiek werkje over een spectaculaire ontsnapping uit de Leeuwarder gevangenis in de 19e eeuw (‘De ontvluchtingsgeschiedenis van een zestal zwaar veroordeelden’), en een gedicht van Isaac da Costa (‘De zesde december’).

Dat gedicht heb ik natuurlijk alleen maar vanwege de titel gekozen – en zo vind je nog eens wat. Wat ik niet kon ontdekken: over welke zesde december heeft hij het nou? Uit het gedicht wordt duidelijk dat er op die datum iets van belang gebeurd is in de Nederlandse geschiedenis, een heldendaad of overwinning – maar wat, wie, hoe? Isaac da Costa leefde van 1798 tot 1860, dus dat geeft een richting. Daarnaast vond ik bij een ‘Google books’ vermelding een jaartal ‘1816’ onderaan het gedicht. Oorlog met Napoleon? Ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden?

Ik heb het vermoeden dat het met dat laatste te maken heeft. Eind 1813 trokken de Fransen zich terug uit de Nederlanden, en een driemanschap wierp zich op als provisionele regering. Eind november of begin december riepen zij een nieuwe onafhankelijke staat uit, het “Koninkrijk der Nederlanden”. En de nazaat van de Oranjes, die al jaren in ballingschap in Engeland leefde, werd uitgenodigd om koning Willem I te worden (wat hij eerst nog afsloeg; hij liet zich de eerste 2 jaar ‘soeverein vorst’ noemen). Maar op welke dag nu wat gebeurde: de 2 boeken die ik heb over de Nederlandse geschiedenis pinnen zich niet vast op een datum, en op internet zijn de websites het ook niet met elkaar eens. Wat gebeurde er nou precies op 6 december? Was het wel 1813 – of gaat het nog heel ergens anders over?

2 gedachtes over “Zesde verjaardag Librivox, en 6 december?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s