Nieuw gratis luisterboek: Joop ter Heul

Ik heb de smaak weer helemaal te pakken: het volgende luisterboek is alweer af, bij Librivox. Nu een 20ste eeuwse jonge vrouw: Joop ter Heul, van Cissy van Marxveldt. Ik had natuurlijk van haar gehoord, als klassiek meisjesboek, maar nu voor het eerst zelf gelezen. Het is een leuk boek, helemaal niet zo zoetsappig als ik verwacht had.

Joop ter Heul

Joop ter Heul zit in de 3e klas van de H.B.S., en maakt graag plezier met haar vriendinnen van de Jopopinoloukicoclub. Ze heeft minder zin in het blokken voor de lessen, en het is maar de vraag of ze wel over gaat aan het eind van het schooljaar. Joop heeft een oudere broer Kees en zus Julie, een wat afwezige moeder en een strenge vader. Julie wordt verliefd op Joop’s natuurkundeleraar, en daar moet Joop niets van hebben. Joop beschrijft haar belevenissen in brieven aan haar vriendin Net, en in dagboekaantekeningen. Klassiek meisjesboek uit 1919.

Het zal in 1919 erg modern geweest zijn, maar nu is het juist extra leuk door de ‘ouderwetse’ details uit die tijd. Zoals telefoneren via een telefoniste, het ‘schandaal’ als meisje om met een onbekende jongen over straat te lopen, en een foto laten maken bij de Tip-Top. Tegelijk zijn veel van Joop’s problemen en kattekwaad herkenbaar voor tieners (en ouders) van alle tijden.

Ik moest kiezen hoe ik de naam “Jopopinoloukicoclub” zou uitspreken (ik heb nog wel gezocht of er ergens een voorschrift was, maar niet gevonden) – dus voor luisteraars die het boek van vroeger kennen hoop ik dat het een beetje overeen komt met hoe zij het zichzelf altijd voorgesteld hebben…

En de reden dat ik nu pas aan Joop ter Heul begonnen ben voor Librivox is heel simpel: auteur Cissy van Marxveldt is in 1948 overleden, dus vanaf 2019 zijn de auteursrechten op haar werk vervallen! (70 jaar na overlijden) Ik ben vast van plan nog meer van Joop ter Heul in te spreken in de toekomst.

6 gedachtes over “Nieuw gratis luisterboek: Joop ter Heul

 1. T zegt:

  Ik geniet altijd weer van de boeken die ingesproken heeft. Zowel de Nederlandse als de Engelse.
  Ben zeeer slechtziende .
  Dus dank

 2. Corina zegt:

  Ik ben door cvs bedliggerig en mn wereldje is erg klein. Nu heb ik zo genoten van het boek van joop ter heul. ik ben er een paar dagen vrolijk van geweest. Ik zou zou graag willen dat u het volgende deel inspreekt.

  • Maria zegt:

   Wat heerlijk om naar dit boek te luisteren. Ik ben dol op de boeken van CvM. Ik lees haar boeken steeds opnieuw en het is heel fijn dat er nu ook een luisterboek is. Jouw stem is zeer aangenaam om naar te luisteren en past zo goed bij deze boeken! Ik heb al zo vaak geluisterd naar ‘De HBS-Tijd van Joop ter Heul. Ik kan niet wachten tot het volgende deel ingesproken is..

 3. Maria zegt:

  Ik kan niet wachten tot het volgende boek van Joop ter Heul komt, “Joop ter Heuls problemen!” Het eerste boek heb je zo geweldig gelezen, het verschil in personages was goed te horen. Petje af. Maar ik ben nu heel erg aan het volgende deel toe en ik hoop van harte dat je alle boeken van Joop gaat doen! Bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s