Suggesties voor luisterboeken

Ik heb nog een lijst boeken op mijn verlanglijstje staan om in te spreken. Voorlopig is er geen gebrek aan materiaal! Maar als je een idee hebt voor een boek of verhaal dat je graag als luisterboek zou willen horen – laat hier een berichtje achter, en wie weet spreek ik het in.

Voorwaarde: voor Librivox spreek ik alleen gepubliceerde werken in waar geen auteursrechten meer op zitten – dus een heleboel modern werk valt af. Om in aanmerking te komen moet een werk voldoen aan de volgende 2 regels:

 1. auteur (en indien van toepassing ook vertaler): meer dan 70 jaar geleden overleden.
 2. werk gepubliceerd voor 1923.

(Dit is een versimpelde samenvatting van de copyright regels geldend in Nederland (1.) en in de Verenigde Staten (2.))

Voor de Europese site Legamus geldt alleen regel 1. – dus daar kan ik ook boeken inspreken die in 1923 of later voor het eerst gepubliceerd zijn.

54 gedachtes over “Suggesties voor luisterboeken

 1. Hugo zegt:

  Dag Anna,
  Dit is geen suggestie, maar een compliment.
  Ik heb net met veel plezier jouw Ferdinand Huijck geluisterd.
  Ik weet niet hoe ik anders feed back kan geven, dus doe
  ik het het maar zo.
  Hugo van Hamersveld.

 2. Claudia zegt:

  Ik heb veel plezier beleefd aan Onder moeders vleugels en nu luister ik Oorlog en vrede en ik vind dat je erg goed voorleest en je uitspraak van het engels is uitstekend. Suggestie: Vandaag las ik op de nieuwsbrief van de Universiteit Leiden over het proefschrift van Ge Vaartjes over Top Naeff. Haar werk School-idyllen is te vinden op de DBNL site. Misschien iets voor jou ? Groeten, Claudia Frone

  • Anna2009 zegt:

   Beste Claudia,
   Bedankt!
   Ik ben direct gaan kijken naar School-idyllen – een goed idee, lijkt me leuk om een audioboek van te maken, maar helaas zitten er nog auteursrechten op. Zelfs al is het al 110 jaar geleden voor het eerst gepubliceerd. Top Naeff is nog maar 56 jaar geleden overleden, dus pas over 14 jaar vervallen de auteursrechten op haar werk in Nederland. Dus dat gaat voorlopig niet door…
   Anna

 3. Jacques Lameriks zegt:

  Beste Anna,
  Ik heb zeer genoten van je Max Havelaar.
  Je leest fantastisch.
  Zou je de Minnebrieven niet eens willen lezen?
  Groeten,
  Jacques Lameriks

  • Anna2009 zegt:

   Beste Jacques, Dank je wel voor het compliment, en voor de suggestie. Ik kende de Minnebrieven niet, maar ben er vanavond meteen in gaan lezen. Intrigerend. En het kan volgens mij goed werken als luisterboek. Ik zet het op mijn lijst als volgende boek om in te spreken – ik zal het resultaat ook op deze website plaatsen. (Maar het kan nog wel enige maanden duren voor het af is).
   Groeten, Anna.

  • Anna2009 zegt:

   Hallo Jacques,
   Eerder dan gedacht: het is af, de Minnebrieven! Een indrukwekkend boek, bedankt voor de suggestie. De laatste helft allemaal dit weekend ingesproken, want ik kon er niet meer mee ophouden… Bedankt voor de suggestie!
   Anna

   • Anoniem zegt:

    Hallo Anna,
    Fantastisch! Ik ga het onmiddellijk downloaden. Morgen loop ik dan hier in Arnhem rond met je Minnebrieven in mijn oordopjes. Ik kijk ernaar uit.
    Dank je wel.
    Jacques

 4. Dorien S. zegt:

  Beste Anna,
  ik geniet van de boeken wanneer ik niet kan slapen. Ik download de boeken en zet ze op een usb-stick. Het werkt fantastisch: oortjes in en luisteren maar. Ik vind het prettig dat je steeds begint met het nummer van het hoofdstuk, zodat ik bij het zoeken naar de juiste track vlot kan doorskippen. Onder Moeders Vleugels, Wonderdokter, Paddeltje deel 1&2, Testament van mevrouw de Tonnette: allemaal prachtige boeken voorgelezen door een warme mooie stem. Dank je wel!
  Dorien

 5. jacques lameriks zegt:

  Beste Anna,
  Zou je ‘Le rouge et le noir’ (Rood en Zwart) van Stendhal eens (in de Nederlandse vertaling) willen voorlezen?
  Was/is een invloedrijk (en overbekend) werk. Ik hoop dat je er de tijd voor kunt vinden. Je bent een geweldige voorlezer.
  Jacques

  • Anna2009 zegt:

   Dank je wel! Een goed voorstel – maar een speurtocht naar een Nederlandse vertaling waarvan de copyrights verlopen zijn leverde tot nu toe niets op helaas. Als iemand die kent (zie regels bovenaan deze pagina) hou ik me aanbevolen.
   Ik heb de afgelopen maanden nauwelijks meer voorgelezen, na een verandering in mijn baan – maar ik mis het wel, bedankt voor dit zetje om het toch weer eens op te pakken.
   Anna

 6. Tonnie van de Camp zegt:

  Beste Anna ik wil je bedanken voor al de moeite die je doet om het voor iedereeen mogelijk te maken naar deze boeken te luisteren.Ik ben buschauffeur en met een mp3 speler in een oor ging er een wereld voor mij open!Niet een saaie dienst meer!Ik hoop nog veel boeken te kunnen downloaden.Nogmaals bedankt!

 7. Anoniem zegt:

  Beste Anna, wat heb ik genoten van de Delftsche wonderdokter!Nu luister ik naar Majoor Frans,weer zo’n prachtig verhaal.Ik vindt dat U geweldig voorleest en met een mooie stem in een goed tempo!!Hulde.Ik hoop dat U nog veel meer boeken voor gaat lezen,hopelijk nog meer van Mevr Bosboom Toussaint.Alle andere boeken die U heeft voorgelezen staan inmiddels op mijn computer,dus voorlopig kan ik nog even vooruit.Nogmaals mijn dank voor alle inspanningen die U verricht en waar nog veel mensen veel plezier aan zullen beleven.Groeten,Tonnie van de Camp

 8. Tonnie van de Camp zegt:

  Beste Anna,geweldig zoals je voorleest,grote klasse.Ik hoop dat je alle boeken van A.L.G. Bosboom-Toussaint op librivox zet.Prachtig is ook dat taalgebruik uit die tijd,zoals sommige franse en engelse werkwoorden worden gebruikt,mooi om te horen.Ga zo door!Met vriendelijke groeten
  Tonnie van de Camp

 9. Karin zegt:

  Dag Anna,

  Heel veel dank voor al het werk dat je voor ons verricht.
  Zou ik mogen vragen of het mogelijk is of je De Boeken der kleine zielen ooit nog eens helemaal compleet voorleest?

  • Anna2009 zegt:

   Hallo Karin,
   Dat staat zeker op mijn lijstje boeken die ik ooit nog wil inspreken. Bedankt voor je reactie. Het kan nog wel maanden duren, omdat ik deze zomer waarschijnlijk weinig tijd over zal hebben… Maar nu ik weet dat er naar geluisterd zal worden, zal ik “Het late leven”, deel 2 uit de cyclus, bovenaan de lijst zetten voor mijn volgende solo!
   Anna

  • Anna2009 zegt:

   Hallo Karin,
   Geloof het of niet: bijna 3 jaar na dato is deel 2 af: https://annasimon2009.wordpress.com/2013/01/18/het-late-leven-deel-2-van-de-boeken-der-kleine-zielen/
   En ik ben van plan door te gaan met deel 3 – nog geen beloften over wanneer die af zal zijn – laten we hopen dat het niet weer 3 jaar zal duren! (Toen ik eenmaal begonnen was, was deel 2 uiteindelijk in 17 dagen af – maar dat is uitzonderlijk snel hoor – meestal doe ik zeker 2-4 maanden over een volledig boek).
   Anna

 10. Tonnie van deCamp zegt:

  Beste Anna zou je Bart Coenders een compliment willen geven voor de Charles Dickens serie!Ik weet niet hoe hem anders te bereiken,vandaar.

  • Anna2009 zegt:

   Hallo Tonnie,
   Bedankt voor je bericht – ik zal het zeker aan hem doorsturen! Het gaat trouwens om Marcel Coenders die zoveel Charles Dickens werken in Nederlandse vertaling heeft ingesproken (daarnaast heeft Bart de Leeuw de Christmas Carol ingesproken).
   En misschien ook leuk om te weten: we hebben op Librivox ook een mogelijkheid om een “bedank-berichtje” te sturen naar een lezer – zie: http://wiki.librivox.org/index.php/Thank_You
   Anna

 11. Anoniem zegt:

  Anna, dat is geweldig nieuws. Op naar deel 3 en 4. In 2023 is het 100 jaar geleden dat Couperus overleed. Misschien een mooie streefdatum voor het gereedkomen van alle vier boeken

  • Josh Luijsterburg zegt:

   Hi Anna, lig momenteel met de griep in bed en vul mijn momenten met de ‘Wonderdokter’ door jou voorgelezen. Mijn complimenten de manier waarop, aangenaam om naar te luisteren. Ik luister met plezier en lijk uit naar je volgende voorlees-sels. Vr. Gr. Josh

  • Josh Luijsterburg zegt:

   Hi Anna, lig momenteel met de griep in bed en vul mijn momenten met de ‘Wonderdokter’ door jou voorgelezen. Mijn complimenten de manier waarop, aangenaam om naar te luisteren. Ik luister met plezier en kijk uit naar je volgende voorlees-sels. Vr. Gr. Josh.

   • Anna2009 zegt:

    Hallo Josh,
    Heel veel beterschap! Als je de Wonderdokter mooi vindt, zijn “Majoor Frans” en “Ferdinand Huyck” misschien ook wel iets voor je – maar ik hoop natuurlijk dat je allang weer beter bent voordat je daar allemaal naar hebt kunnen luisteren!
    Anna

   • Josh Luijsterburg zegt:

    Hi Anna, ik merk wel dat ik niet zo een blogger ben. Ik kan niet op je berichtje reageren. Dan maar zo. Ik heb net de cyclus van Majoor Frans opgestart, het klinkt veelbelovend. Mijn complimenten wederom voor je dixie welk zeer ‘Soothing’ is, en zeer welkom zoals ik me momenteel voel. :( ik had dit liever willen mailen echter het ontbreekt mij aan jou email adres. Vr. Gr. Josh

 12. Astrid zegt:

  Hi Anna,
  ik ben uit Duitsland en ik heb begonnen Nederlands te leren. Kun je misschien luisterboeken met een niet to hoge niveau aanbevelen, die ik luisteren kun wanneer ik naar werk rijdt?
  Groetjes
  Astrid

  • Anna2009 zegt:

   Hallo Astrid,
   Leuk idee – je moet je wel bedenken dat de boeken op Librivox allemaal wat ouder zijn – van voor 1923 – dus het taalgebruik is vaak niet erg modern.
   Maar toch kun je er wel wat nuttigs van leren denk ik. Ik zou eens beginnen in de jeugd/kinderboeken: https://annasimon2009.wordpress.com/luisterboeken/solo-werken-jeugdkinderen/ – bijvoorbeeld Paddeltje is helemaal niet flauw of kinderlijk vind ik, een leuk avonturenboek. Afke’s tiental is ook goed te volgen denk ik.
   Ik weet wel dat ik nogal snel praat bij het inspreken. Als je het prettiger vindt om naar iemand te luisteren die langzamer praat, moet je de werken van Marcel Coenders op librivox eens opzoeken: hij spreekt heel rustig. Hij heeft veel Nederlandse vertaling van Charles Dickens ingesproken, onder andere.
   Succes!
   Groeten,
   Anna

   • Astrid zegt:

    Hallo Anna,

    dank je wel voor de aanbevelingen.
    Ik heb een beetje naar Paddeltje geluisterd maar dat is nog te snel voor mij. Dan heb ik een beetje Nils Holgersson gehoort en dat was beter, Marcel spreekt veel langzamer. Ik denk ik begin met een of twee boeken, die Marcel ingesproken heeft.
    Groetjes
    Astrid

  • Anna2009 zegt:

   Hallo Karin,
   Nee, nog niet – en dit weekend ben ik helaas uitgeschakeld: verkouden! Alweer herstellende, gelukkig, maar mijn stem is nog niet de oude… Maar ik wil over een paar weken van start gaan – zeker nu ik weet dat er iemand op zit te wachten!
   Groeten, Anna

 13. Anoniem zegt:

  Dank je Anna voor je snelle reactie. Ik hoop dat je je weer snel beter voelt. Soms luister ik naar Marcel en dan hoor ik aan zijn stem dat hij snipverkouden is. Jan Meng gaat ook altijd door met inspreken als hij verkouden is, het getuigt wel van doorzettingsvermogen maar voor het resultaat is het minder…….

 14. karin zegt:

  Ik kan haast niet wachten tot deel 4 van de boeken der kleine zielen klaar is. Ik heb de delen 1 t/m 3 al gehoord en wil graag weten hoe het verder gaat. Ik hoop dat deel 4 nog voor de zomer wordt ingesproken. Alvast bedankt. Groet, Karin

 15. Gijs zegt:

  Dag Anna,
  ik heb net gister kennis gemaakt met je Journaal van Bontekoe (en eigenlijk met audio-boeken in het algemeen) en ik ben nu al een fan. Lekker strak ingelezen. Ik kwam op het idee omdat ik deze week tientallen uren besteed aan het bestuderen van Latijnse teksten, en dan zocht ik voor ’s avonds iets interessants te doen zonder mijn ogen verder te vermoeien.

  Via mij studie ken ik een fantastisch boek: de autobiografie van een leraar Grieks en Latijn die ook een metrische vertaling van de Ilias en de Odyssee heeft gemaakt, hij heet Ægidius Timmerman. Hij kende Willem Kloos, Herman Gorter en Alphons Diepenbrock. Misschien vind je het wel een leuk boek. Het geeft een andere kijk op Frederik van Eeden (ze trokken hem helemaal niet) en het is superleuk. Als ik je zo bezig hoor heb je het net zo snel ingesproken als ik het voor mezelf gelezen heb. Maar ja, het is niet echt een top-hit, dus misschien heeft het geen zin.

  complimenten & groetjes

  • Anna2009 zegt:

   Hallo Gijs,
   Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen wie er luistert, en waarom.
   “Tim’s herinneringen” ziet er interessant uit – bedankt voor de tip – [kan niet voor Librivox (want gepubliceerd na 1922), maar misschien wel voor Legamus, het Europese zusterproject voor werken waarvan de auteursrechten wel verlopen zijn in de EU (en andere streken) maar niet in de USA, maar dat terzijde]. En zoals je uit mijn lijst luisterboeken kunt zien hoeft iets niet een top-hit te zijn om aan de beurt te komen. Belangrijkste criterium is of ik het zelf leuk vind! Dus deze komt op mijn lijst van potentiele toekomstige projecten.
   Groeten,
   Anna

 16. newshitter zegt:

  Hallo Anna, dank je wel voor al het werk dat je doet om prachtige literatuur te behouden. Als ik een verzoekje mag doen, dan zou ik heel graag de werken van Shakespeare in het Nederlands willen horen. Als dit al is toegestaan.

  • Anna2009 zegt:

   Shakespeare – dat is een interessante suggestie – en een beetje speuren laat zien dat Jac. van Looy een aantal goede vertalingen heeft gemaakt, oa van Hamlet en King Lear. Maar om een toneelstuk in je eentje als stuk in te spreken werkt niet goed, tenzij je zeer verschillende stemmen kunt doen, denk ik… En het aantal actieve Nederlandstalige vrijwilligers op Librivox is te klein om een volledig toneelstuk met een volledige cast uit te voeren… Er zijn ook wel verschillende vertalingen van zijn sonnetten beschikbaar waar geen auteursrechten meer opzetten, maar het lezen van gedichten is niet mijn sterkste kant (of wat ik het leukste vind). Dus gaat voorlopig even niet door, ben ik bang. Anna.

 17. Tonnie zegt:

  Help ik ben door de luisterboeken heen!Sommige heb ik wel tweemaal beluisterd,enkele zelfs wel drie keer.Zou Bart de Leeuw niet snel even alle boeken van Jules Verne willen voorlezen……..Ik wacht met smart!Bedankt voor de vele mooie luisteruren!!!

 18. Josh zegt:

  Ik ken dat gevoel. Heb de reis naar het centrum van de aarde nu al 5 keer beluisterd. Blijft leuk. Toch meer zou welkom zijn. Iets voor jou Anna? Vr. Gr. Josh

 19. Anna2009 zegt:

  Hallo Tonnie en Josh, bedankt! Ik heb Bart ook geattendeerd op jullie berichten, dat werkt altijd motiverend. Er komt binnenkort een engelstalig luisterboek van me af; daarna ga ik weer vol energie aan een Nederlands werk verder. Anna

  • Bart zegt:

   Leuk dat ons werk zo goed wordt gewaardeerd. Ik ben nu bezig met DE SCHATTEN VAN ALVA. Daarvoor deed ik een commerciële opdracht. Ik heb al vaker gedacht over meer Jules Verne. Ik zal eens kijken wat er nog beschikbaar is. Bart

 20. Karin zegt:

  Anna heeft mij al eens heel erg blij gemaakt met de 4 boeken van De boeken der kleine zielen geschreven door Couperus. Waar ik ook heel erg blij van zou worden zijn de Hollandse romans van Arthur van Schendel (De waterman ; Een Hollands drama ; De grauwe vogels). Zou dit tot de mogelijkheden behoren?

  groet, Karin

  • Anna2009 zegt:

   Hallo Karin,
   Arthur van Schendel is een goed idee! Alleen moeten we nog even geduld hebben, want de auteursrechten op zijn werk verlopen pas in 2017… (70 jaar na zijn overlijden).
   Anna

   • Karin Masteling zegt:

    Oep, even vergeten. Ik had wel gekeken naar de data van de werken maar niet naar het overlijden van de auteur. Klopt het dat je momenteel Ik en mijn speelman aan het inspreken bent? Nogmaals wil ik je duidelijk maken hoe blij je ons maakt met al je inspanningen. Ik weet zeker dat ik nog een keer naar alle vier de boeken van De boeken der kleine zielen ga luisteren. Wat was die Couperus toch een kenner van de mensenziel en wat heeft hij ons mooie boeken nagelaten. Kan je ons vertellen wat op jouw verlanglijstje staat om in te spreken? En hoe komt het dat je zo goed kunt voorlezen? Heb je ooit een opleiding op dit gebied gevolgd? Een prettige stem kan natuurlijk niet bijgebracht worden maar voorlezen is een hele kunst.

    Vriendelijke groet uit Amstelveen, Karin

   • Anna2009 zegt:

    Hallo Karin,
    Ja, dat klopt – nu ik “The Awkward Age” van Henry James gisteren afgemaakt heb (in het Engels, moet ik nog hier op de site zetten), ga ik nu weer volop verder met “Ik en mijn speelman”. Daarmee ben ik nu ongeveer halverwege. Ik moet zeggen dat ik Couperus pas goed heb leren kennen sinds ik die boeken heb ingesproken, maar ik vind ze ook prachtig.
    Voor een volgende Nederlandstalig werk straks zit ik te denken aan “Langs een omweg” van Bosboom-Toussaint, een minder bekend werk van haar (was ik in 2011 al eens aan begonnen, maar nooit goed van de grond gekomen dus weer verlaten) of een van de langere werken van Jacob van Lennep (Klaasje Zevenster of Elizabeth Musch) – die laatsten zijn wel echt negentiende eeuws in stijl en taalgebruik, maar doen soms denken aan de boeken van Charles Dickens, vol personages en gebeurtenissen, dus werken wel goed als luisterboek denk ik. Ook heb ik een obscuur (voor mij althans) boek gevonden getiteld “Dood op het Damrak” over de financiele crisis aan het begin van de 20ste eeuw, dat leek me wel toepasselijk met de recente en huidige financiele chaos. Maar ik weet het nog niet.
    En over het voorlezen: nee, geen opleiding gehad. En ik heb zelfs geen kinderen, dus ook daar geen voorleeservaring! (alleen als oppas vroeger als tiener wel eens aan oppaskindjes). Gewoon veel oefenen denk ik. Het eerste (volledige) boek dat ik ingesproken heb is Majoor Frans; dan kun je een beetje horen hoe ik klonk toen ik net begon. En ik vind het erg leuk om te doen, dus ik doe het met hart en ziel, dat helpt vast ook :)
    Anna

 21. Frank zegt:

  Hallo Anna,

  Vorige week heb ik Ferdinand Huyck afgerond. Wat een plezier om naar jou te luisteren. Ik zou het leuk vinden als je ooit eens De Roos van Dekama zou kunnen inspreken. Ben je trouwens familie van Marcel?

  Groet,
  Frank

  • Anna2009 zegt:

   Bedankt voor de suggestie. Nescio zou prachtig zijn om in te spreken! Maar hij heeft de mooie leeftijd van 79 jaar bereikt, en is pas in 1961 overleden. Dat betekent dat er nog auteursrechten op zijn werken zitten in Nederland tot 2032. Helaas voor ons, maar goed voor zijn nazaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s