Nieuw gratis luisterboek: het beruchte deel 3 van Klaasje Zevenster

Een nieuw luisterboek in het Nederlands: het 3e deel van de roman Klaasje Zevenster van Jacob van Lennep. Dit is het deel dat voor behoorlijk wat ophef zorgde in 1866. Om het geheugen op te frissen: (ik zie tot mijn schrik dat ik deel 1 al in september 2015 af had, en deel 2 in november 2015 – dus trouwe luisteraars hebben meer dan 3 jaar moeten wachten!) Klaasje Zevenster is een vondelinge, die als baby op een Sinterklaasavond in de jaren ’20 van de 19e eeuw wordt afgegeven bij een groepje Leidse studenten. Die zeven studenten besluiten zich als groep over het meisje te ontfermen, en ze groeit op als een net, lieftallig meisje.

Image result for klaasje zevenster

Illustratie uit het boek, door W. de Famars Testas

In deel 3 is onze hoofdpersoon Klaasje inmiddels een jonge vrouw. Ze gaat aan het werk als gouvernante/ kinderjuffrouw bij één van haar pleegvaders in Den Haag. Daar wordt ze lastig gevallen door een invloedrijke man (is van alle tijden, helaas), en belandt ze uiteindelijk in een bordeel. Meer zal ik van het verhaal niet verklappen.

Als je meer wilt lezen over dit boek, zie “Een schandelijk boek. Klaasje Zevenster en opvattingen over prostitutie in de negentiende eeuw” van Karen Peters. Maar kijk uit – ze vertelt daarin hoe het afloopt met Klaasje, dus misschien iets om te bewaren voor na afloop.

Er volgen nog 2 delen van deze roman. Maar nu ben ik eerst al bezig met het inspreken van een ander Nederlands boek, dit keer over een jonge vrouw zo’n 100 jaar later, uit de jaren ’20 van de 20ste eeuw. Ook al een jonge vrouw met een naam waarbij je eerder aan een jongen denkt, trouwens, valt me nu op. Het is leuk om hun omstandigheden te vergelijken. Ik verklap nog niet om wie het gaat, misschien kan je het wel raden. Ik beloof echter dat het niet nog 3 jaar zal duren voor ik de laatste delen van Klaasje Zevenster ook heb opgeleverd als luisterboek!

Dank aan Marcel Coenders voor het proefluisteren en Carolin voor hulp bij het catalogiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s