Geschiedenis

Geschiedenis is een passie van me.

Als (geneeskunde) student in Utrecht heb ik meer dan 20 jaar geleden een cursus paleografie (het lezen van oude handschriften) gevolgd bij Het Utrechts Archief. Naast het ontcijferen van oude documenten leerde ik daar ook hoe een archief werkt, en hoe toegankelijk archieven zijn. Tijdens mijn studietijd in Utrecht heb ik verder een aantal jaar gewerkt als rondleider op Slot Zuylen. Daar ben ik toevallig ingerold: ik bezocht het slot zelf, in mijn eentje, zomaar voor de lol, en de slotbewaarder kwam na afloop van de rondleiding op me af met de vraag of ik geen rondleider wilde worden. Een hele stap voor de ietwat verlegen, introverte student die ik was, maar het bleek me al snel juist heel goed te liggen, dat rondleiden.

Na mijn studie ben ik verhuisd naar Nijmegen voor mijn vervolgopleiding. Daar ben ik snel op zoek gegaan naar mogelijkheden om deze passie ruimte te geven. Die zijn in Nijmegen natuurlijk makkelijk te vinden.

Ik ging rondkijken en snuffelen in het Regionaal Archief Nijmegen. Na een paar jaar willekeurige korte zoektochten, stuitte ik op Willem Vonk en zijn rol in de Nijmeegse Plooierijen. Dat was genoeg om me een aantal jaren bezig te houden, en dat historisch onderzoek vormde de bron voor een historische roman.

Rondleidingen ging ik geven als vrijwilliger in De Stratemakerstoren, een klein museum in een 16e eeuwse verdedigingstoren aan de Waalkade in Nijmegen. Dat heb ik gedaan tot de sluiting in 2015, voor de grote verbouwing. (Sinds voorjaar 2018 is dat museum heropend als De Bastei). Sinds 2019 ben ik gids in de Stevenstoren in Nijmegen, via het Gilde Nijmegen. Ook ben ik betrokken bij twee 16e eeuwse verdedigingstorens in het Kronenburgerpark, de Roomsche Voet en de Jacobstoren.

Natuurlijk lees ik ook veel over geschiedenis, en ik hou van historische documenten en antieke boeken.

In 2021 ben ik een nieuw project gestart: een blog met stukjes uit het gewone leven van de afgelopen 300 jaar – 300jaarleven.org.