Nieuw solo luisterboek: Klaasje Zevenster (deel 1)

Alweer een nieuwe Nederlandstalige solo klaar, in record-tijd (voor mij dan): deel 1 van ‘Klaasje Zevenster’. Het boek doet me een beetje aan denken aan „Great Expectations” van Charles Dickens. Het is nu eigenlijk vergeten, maar toen het verscheen was het een bestseller. Het creeërde ook een flink schandaal (altijd goed voor de verkoopcijfers), maar de reden daarvan is pas in deel 3 te vinden, dat hou ik nog even geheim*. Een paar jaar geleden was er een plan om er een TV serie van te maken als kostuum-drama, en dat kan ik me goed voorstellen; jammer dat dat niet is doorgegaan.
Hoewel het boek lekker weg leest, kan ik niet beloven dat ik elke maand een nieuw deel klaar heb, dus het kan nog wel even duren voor we aan het einde van de hele roman komen, na vijf delen met in totaal meer dan 1500 pagina’s… Dus nog maar niet beginnen met luisteren als je liever gelijk weet hoe het afloopt met Klaasje.

Een groepje Leidse studenten viert een gezellige Sinterklaasavond in de jaren ’20 van de 19e eeuw, als er onverwachts een pakketje aan de deur bezorgd wordt. Tot ieders grote verrassing vinden ze daarin een baby. Zij besluiten zich als groep over het meisje te ontfermen. Deze roman, een bestseller bij de verschijning in 1866, verhaalt over de lotgevallen van de vondeling.
Dit is deel 1 van in totaal 5 delen (de andere delen zijn nog niet beschikbaar op Librivox). Hierin leren we de studenten kennen, en Klaasje Zevenster als jong meisje. Als ze klaar is op haar kostschool komt ze bij één van haar ‚vaders’ logeren, Gerlof Bol, die inmiddels dominee is. Dat heeft verstrekkende gevolgen. (Samenvatting van Anna Simon)

* ‘ns Kijken wie zich kan inhouden, en het niet gelijk gaat googlen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s