Nieuw gratis luisterboek: Langs een omweg

Ik heb een nieuw gratis luisterboek in het Nederlands ingesproken: Langs een Omweg van A.L.G. Bosboom-Toussaint.

Regina van Berchem is een steenrijke jonge vrouw, die na het overlijden van haar vader intrekt bij haar oom in de stad X. Ze raakt verbitterd door de houding van de mensen in haar omgeving, nieuwe kennissen en jonge mannen die haar het hof maken, wie het allen vooral om haar geld te doen lijkt te zijn. Dan ontmoet ze een oude bekende uit haar jeugd, Eckbert Witgensteyn. Door een samenloop van omstandigheden verloopt die hernieuwde kennismaking niet gladjes. Als hij haar een huwelijksaanzoek doet wijst ze hem hardvochtig van de hand. Eckbert is gekrenkt en bezweert haar dat hij revanche zal nemen. (Samenvatting door Anna Simon)

Ik vind het geen hoogstaand literair werk, meer een soap met alles wat onze heldin en onze held overkomt. „Majoor Frans” van dezelfde schrijfster (het eerste solo luisterboek dat ik ooit insprak voor Librivox!) vond ik beter. Maar het geeft wel een aardig inkijkje in de zeden en omgangsvormen aan het eind van de 19e eeuw in Nederland.

Ik ben intussen alweer gestart met een volgende Nederlandstalige solo, ik kan het niet laten.

Daarnaast een oproep (kleine kans dat er iets van komt, lijkt me, maar je weet maar nooit): ik zou graag het boek „Uit de suiker in de tabak” van P.A. Daum inspreken voor Librivox. Ik heb een exemplaar in mijn bezit van een uitgave uit 2006, maar die kan ik niet gebruiken. Om veilig te zitten met auteursrechten e.d. spreken we voor Librivox alleen werken in uit een druk van voor 1923 (met een paar uitzonderingen). Nu kan ik online geen oude tekst van dit werk vinden, en op een antiquariaten-website kan ik wel een 1e editie kopen, maar 975 euro vind ik toch een beetje teveel van het goede voor zo’n plannetje.
Dus: weet iemand een online tekst van dit werk „Uit de suiker in de tabak” van een druk van voor 1923, of bijvoorbeeld exemplaren van „Het Indisch Vaderland”, de krant waarin het eerst als feuilleton gestaan heeft in de jaren ’80 van de 19e eeuw? Of weet iemand hoe ik een oude druk van het boek in bruikleen kan krijgen voor een paar maanden?
Nooit geschoten is altijd mis…

4 gedachtes over “Nieuw gratis luisterboek: Langs een omweg

 1. Miriam Caka zegt:

  Heerlijk achter elkaar beluisterd. Inderdaad een soort soap. Het vertelt verloven het leven en de vrijetijdsbesteding van de super rijke klasse. Jammer dat er zo weinig in die tijd geschreven is door de niet zo rijke klasse. Die mensen zullen vast niet zo vaak naar een soiree gegaan zijn.
  Ik heb er toch echt van genoten en me goed ingeleefd. Bedankt weer.

 2. Bert Mulder zegt:

  Ik heb het gehele werk van mevrouw A.L.G. Bosboom-Toussaint verzameld en alle delen gelezen en sommige herlezen. Ik heb nu Librivox ontdekt met al drie boeken van haar en heb daarvan nog nooit zo genoten als nu, meelezend met de foutloze voordracht en prachtige stem van Anna Simon. Hartelijk bedankt.
  Het taalgebruik van de auteur is erg mooi en komt door de stem en intonatie van Anna Simon nog beter tot zijn recht. Ik hoop dat Anna Simon nog eens tijd kan vinden voor nog een werk van deze auteur. Het Huis Lauernesse en Mejonkvrouw De Mauleon bijvoorbeeld zijn ook zo mooi.
  Nogmaals hartelijk bedankt.

  Bert Mulder

  • Anna2009 zegt:

   Beste Bert,
   Bedankt voor je reactie en het compliment, ik vind het altijd geweldig om iets te horen van een luisteraar. Goede suggesties, ik zal deze boeken op mijn lijstje van “nog eens te doen” zetten – die lijst is wel lang hoor, en mijn tijd is helaas beperkt, maar ik denk dat ik nog wel eens iets van haar zal inspreken.
   Anna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s