Het late leven: deel 2 van De boeken der kleine zielen

Bijna 3 jaar na deel 1, is nu deel 2 af. En ik zit er weer helemaal in. Ik heb het gemist om luisterboeken te maken! Maar mijn huis was bijna een half jaar een puinhoop door een grote verbouwing – geen plaats en geen stilte (en geen puf of rust) om in te spreken. Nog niet alles is af, maar wel mijn nieuwe studeerkamer, waar ik in mijn vrije tijd aan mijn bureau met prachtig uitzicht over de stad kan werken aan Librivox.

Ik werd er trouwens op gewezen dat dit jaar het 150ste geboortejaar is van Louis Couperus. Een extra reden om door te gaan met deel 3 – als het plezier van voorlezen van Couperus’ werk niet al voldoende was – maar ik beloof nog niets over wanneer die af zal zijn.

Deel 2: http://librivox.org/het-late-leven-van-louis-couperus/

Deel 1: De kleine zielen: http://librivox.org/de-kleine-zielen-van-louis-couperus/

Het late leven

Het late leven’ is het tweede boek in de romancyclus ‘De boeken der kleine zielen’, en gaat verder direct na het einde van het vorige boek, ‘De kleine zielen’ (hiervan bestaat ook een librivox luisterboek).
Hoewel het draait om dezelfde personen is de inhoud en aard van dit boek heel anders dan het vorige. Zowel Henri van der Welcke als zijn vrouw Constance, gevangen in een liefdeloos huwelijk, worden verliefd – hij op zijn jonge nichtje Marianne van Naghel, zij op Brauws, een oude schoolvriend van Henri. Constance’s ziel lijkt te ontwaken in haar opkomende liefde voor Brauws, ook al vindt ze zichzelf eerst veel te oud voor zoiets, met haar 42 jaar. Om deze hoofdpersonen heen groepeert de schrijver weer de hele grote Haagse familie van ‘kleine zielen’ uit het eerste deel, wiens nietige leventjes krioelen door het boek. (Samenvatting door Anna Simon)

Met dank aan Marcel Coenders voor het ‘proefluisteren’ (onze technische benaming voor het vooraf luisteren naar alle opnamen om foutjes en onzuiverheden te vinden – we kunnen hiervoor trouwens altijd meer vrijwilligers gebruiken: zie librivox.org).  En Bart de Leeuw voor de ‘CD-cover’.

2 gedachtes over “Het late leven: deel 2 van De boeken der kleine zielen

 1. Els de Groot zegt:

  Ja fijn dat het tweede boek er nu is! Ik heb genoten van het eerste boek van de kleine zielen door jou voorgelezen. Ik had de overige 3 al op mijn e-reader gezet, maar luisteren helpt me om door te dringen tot de nuances en details van het verhaal. In de haast om te weten hoe het verder gaat sla ik sommige passages al lezend te snel over. Je bent één van mijn favoriete voorlezers van librivox! Ik heb ook genoten van Majoor Frans, de Delftsche wonderdokter, beide Paddeltje boeken en Eline Vere. En zo te zien staat er nog veel meer moois op de site! Dank.

  • Anna2009 zegt:

   Ha Els,
   Bedankt! Hardop voorlezen helpt mij inderdaad ook om dieper in het verhaal door te dringen dan gewoon lezen. Ik zit nu midden in deel 3 – dat is weer heel anders dan de eerste 2, vind ik. Ik zal het hier weer laten weten als die af is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s