Nieuw gratis luisterboek: Kleine Inez

Weer een boek klaar om te delen: Kleine Inez. Deze roman speelt zich grotendeels in en om Arnhem af, zo’n 100 jaar geleden. Hoofdpersoon Peter groeit op in de stad, en maakt lange wandelingen in de omgeving. Voor de foto op de cover heb ik op een koude, natte zaterdagmiddag in januari ook rondgewandeld in Arnhem, op zoek naar een plaatje zonder elementen uit de 21ste eeuw, maar tegelijk wel herkenbaar. Een hele uitdaging. Maar ik denk dat iemand die Arnhem kent wel kan zien waar deze foto genomen is. De lucht was trouwens zo grijs en het licht zo somber als je ziet, daar is geen ‘fotoshop’ aan te pas gekomen. Het past goed bij de sfeer van het boek.

kleineinez_genderenstort

Over het boek:

Peter, de ongewenste zoon uit een voorname familie, groeit na zijn moeders zelfmoord op bij een wereldvreemde tante in Arnhem. Een toevallige ontmoeting met het jonge meisje Inez, een jaar of tien later, heeft een grote invloed op zijn leven. Deze Bildungsroman speelt zich voornamelijk af in de eerste twee decennia van de 20ste eeuw, tot aan de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog.
Volgens recensent Menno ter Braak, in 1925: “Kleine Inez is geen kroniek van feitelijkheden, waarvan volledigheid kan worden gevergd, maar een mythe van het leven, die toevallig niet Prometheus tot onderwerp heeft, maar twee Arnhemse mensen.”
Van Genderen Stort leefde als kind in Arnhem, en verwerkte zijn indrukken uit die tijd in dit boek. Sinds 1917 was hij volledig blind tgv syfilis, dus de vele beeldende beschrijvingen komen geheel uit zijn herinneringen. ’Kleine Inez’ werd bij het verschijnen in 1925 bekroond door de C.W. van der Hoogt-prijs, toegekend door de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde, en wordt vaak gerekend tot het klassieke Nederlandse literaire canon, hoewel het bij veel mensen onbekend is.
(Samenvatting door Anna Simon)

Weer verschenen bij Legamus (ipv Librivox), omdat het na 1922 gepubliceerd is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s