Een romantische komedie uit 1882

Vandaag af: Het testament van mevrouw De Tonnette, door Gerard Keller (1829-1899). Ik had nog nooit van het boek of de schrijver gehoord, maar kwam het tegen op DBNL. Ik krijg elke maand een herinneringsemail als de lijst nieuwe online teksten van DBNL beschikbaar is – en kan dan niet wachten om door de lijst te snuffelen. Zo krijgen oude werken weer nieuwe aandacht. Ik hoop dat ik daarin help door er vervolgens een luisterboek van te maken.

Dit boek is een luchtige romantische komedie tegen de achtergrond van een aantal kuuroorden in het Schwarzwald. Een extra lading kreeg het voor mij door te bedenken dat het 128 jaar geleden gepubliceerd is – nu komen alle verwikkelingen tussen de heren en dames vrij onschuldig over, maar dat zal in 1882 wel anders geweest zijn. De hoofdpersonen reizen veel per trein: dat was in 1882 denk ik ook wel modern en hip.

Het testament van mevrouw De Tonnette is een moderne romantische komedie – althans, modern voor het jaar 1882, waarin het verscheen.

Mevrouw De Tonnette is een rijke, ongetrouwde, oude dame. Zij maakt, in het geheim, een nieuw testament, waarin ze al haar geld nalaat aan een arm achternichtje, Lina Ochten. Er is wel een voorwaarde: Lina moet getrouwd zijn op het moment dat het testament in werking treedt.
De twee neven van de oude dame, de ijdele hoofdambtenaar Pieter Botwater en de flamboyante musicus Anasthase van Sterren, zijn er altijd van uit gegaan dat zij het fortuin samen zouden erven. Als ze bij toeval te weten komen van het nieuwe testament zijn ze woedend, en beramen ze ieder voor zich een plan. Lina Ochten, die van niets weet, is ondertussen voor een vakantie afgereisd naar het Zwarte Woud, met een stel kennissen. Pieter en Anasthase reizen haar in het geheim achterna, zonder dat ze het van elkaar weten, ieder vastberaden om Lina ten huwelijk te vragen.

2 gedachtes over “Een romantische komedie uit 1882

 1. Otto zegt:

  Dit boek luister ik inmiddels voor de tweede keer.
  Maar eigenlijk is dit berichtje een compliment voor, alle door jou ingesproken boeken.
  In de drukte van alledag komt er weinig van ‘gewoon’ lezen terecht.
  Voor het slapen gaan luister ik, bij voorkeur naar de door jou en Bart de Leeuw ingesproken boeken.

  Wat mij vooral aanspreekt is dat men een aardig beeld krijgt, van de sociale verschillen en omgangsvormen in de 18e – 19e eeuw.

  Bedankt !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s