Ik en mijn speelman / Legamus

Een nieuw solo luisterboek in het Nederlands is af: ‘Ik en mijn speelman’ van Aart van der Leeuw (1876-1931).

Een jonge edelman, Claude de Lingendres, ontvlucht een gearrangeerd huwelijk in de Middeleeuwen, en trekt met de speelman Valentijn de wereld in. Zo beleven ze spannende avonturen. Droom en werkelijkheid liggen hierbij vaak dicht bij elkaar.

Dit keer niet bij Librivox, maar op de Europese zuster-site Legamus. De reden daarvoor? Dit boek is oorspronkelijk gepubliceerd in 1927 – dus volgens de Amerikaanse copyright-regels zijn de auteursrechten nog niet verlopen (na 1923). Maar in Europa (en sommige andere delen van de wereld) is dat wel zo: daar geldt de regel dat de auteur meer dan 70 jaar overleden moet zijn. Dus Legamus biedt een platform om luisterboeken te maken (onder vergelijkbare omstandigheden als bij Librivox) van boeken die na 1923 gepubliceerd zijn, maar waarvan auteurs meer dan 70 jaar dood zijn.

Ieder jaar zullen er meer boeken beschikbaar komen onder deze regels – dus we kunnen voorlopig nog even vooruit.

Twee maanden geleden trouwens nog een Engelstalige solo op Librivox voltooid – en helemaal vergeten te rapporteren hier: The Awkward Age door Henry James.

Nanda Brookenham is coming of age, and thus ‘coming out’ in London society – which leads to complications in her family’s social set in London’s fin de siècle life. James presents the novel almost entirely in dialogue, an experiment that adds to the immediacy of the scenes but also creates serious ambiguities about characters and their motives.

book-cover-large

2 gedachtes over “Ik en mijn speelman / Legamus

  1. Tonnie zegt:

    Goed zo goed zo goed zo!!Ik heb het al op de Mp3 speler staan,en ben blij dat er weer iets nieuws is.Ga het morgen tijdens het werk zeker beluisteren.bedankt Anna!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s